Ga naar de inhoud

Therapie

Psychosociale therapie is laagdrempelige, praktische psychologische hulpverlening. Kernwoorden hierbij zijn veiligheid, respect en integriteit.

Uitgangspunt voor psychosociale hulpverlening is de overtuiging dat ieder mens zijn eigen leven vorm kan geven binnen de context waarin hij of zij leeft. Veel psychosociale problematiek vindt haar oorsprong in het zich afgescheiden denken en voelen van het lichaam en/of van delen van de persoonlijkheid en/of van de ‘buitenwereld’. Het probleem is vaak niet een gebrek aan vaardigheden. Deze zijn gemakkelijk te leren. Vaak gaat het om vasthouden aan oude gewoontes en overtuigingen, gedrag en communicatiepatronen.

De psychosociaal therapeut helpt problemen onder ogen te zien en (alsnog) te verwerken. Dit gebeurt door er samen over te praten, door inzicht te geven, door alternatieven aan te boren, door ondersteuning en aandacht voor jou en de manier waarop je het probleem ervaart. Hierbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de eigen capaciteiten, creativiteit en vindingrijkheid van de cliënt. De psychosociaal therapeut ondersteunt je bij dit transitieproces.

Er wordt gekeken naar wat jij wilt en hoe jij je wilt gaan voelen. Er kan een actieplan opgesteld worden om dit doel te bereiken. Hierdoor kan een transitieproces in gang worden gezet wat het zelfinzicht vergroot, rust brengt in de emoties en het gevoel van eigenwaarde versterkt. Hierdoor ga je uiteindelijk beter functioneren en meer van het leven genieten.

Psychosociale hulpverlening kan bijvoorbeeld helpen bij problemen zoals:

• Ervaring van stress
Overspannenheid
Depressiviteit
• Omgaan met ziekte
 Vermoeidheid
Echtscheiding
Problemen in interactie met anderen
Bindingsangst
Conflicten
• Burn out klachten
Eenzaamheid
• Gevoel van gebrek aan zingeving

Wil je weten wat ik voor je kan betekenen?

Neem dan gerust eens contact op voor een intakegesprek. In het gesprek wordt een  inventarisatie gemaakt van je problematiek. Daarnaast worden verwachtingen naar elkaar toe verhelderd. Na het gesprek beslis je of je verder wilt gaan met de therapie. Als blijkt dat de problematiek (andere) gespecialiseerde behandeling nodig heeft, zal ik je doorverwijzen naar een collega.

Psychosociale therapie kan (deels) vergoed worden via je zorgverzekeraar. Klik op deze pagina voor eventuele vergoedingen via je zorgverzekeraar.

specialist

× Kan ik u helpen?